La pol·linosi es presenta normalment durant les estacions de primavera i estiu, quan les plantes desprenen més pol·len, encara que el clima i les condicions meteorològiques poden variar la quantitat de pol·len a l’aire; així, els dies de pluja és habitual que hi hagi menys pol·len a l’atmosfera. També, la pol·lució atmosfèrica potencia el risc d’al·lèrgia i, per tant, la pol·linosi és més comuna en medis urbans que rurals.
La pol·linosi és una de les al·lèrgies més comunes. Es calcula que afecta un 15% de la població, tot i que el percentatge augmenta entre els més joves: un 30% la pateixen.
El pol·len està format per partícules de mida microscòpica, són les cèl·lules masculines reproductores de les plantes amb flors i es transporta a través del vent i conseqüentment, queden a l’aire.
L’al·lèrgia a aquesta substància és la resposta del sistema immunitari en entrar-hi en contacte per via respiratòria o els ulls.
Quan una persona al·lèrgica al pol·len aspira aquestes partícules, pot desenvolupar diferents malalties: si el nas es veu afectat, el pacient patirà rinitis; si són els ulls els perjudicats, desenvoluparà conjuntivitis; i si són els pulmons els danyats, apareixerà asma.
Els símptomes són: congestió nasal, esternuts, llagrimeig, enrogiment dels ulls… no donen febre.
L’al·lèrgia durant la pandèmia
D’entre les raons per quedar-nos a casa per aturar el coronavirus, que les recordem, són:
- Es pot estar infectat, i no saber-ho.
- Si se surt de casa, es posa en risc tant les persones amb qui es conviu com les persones amb qui s’està en contacte.
- Sense saber-ho, es podria ser la font d’infecció d’altres persones.
- Entre tots hem d’intentar interrompre la transmissió per procurar evitar la saturació del sistema de salut.
- El virus pot sobreviure fora del cos humà.
- En algun moment es pot abaixar la guàrdia.
- Encara no se sap amb certesa si les persones poden transmetre el virus una vegada curades ni es coneix bé el risc de reinfecció.
En el cas dels al·lèrgics al pol·len hi sumem: - Ens evitem l’elevada concentració de pol·len a l’aire lliure que hi ha durant aquesta època.
Les mascaretes quirúrgiques o casolanes només són útils per impedir que els pacients infectat disseminin les gotes respiratòries. Aquestes mascaretes no protegeixen adequadament de l’exposició a pol·len.
Les mascaretes autofiltrans FFP2 i FFP3 protegeixen tant de l’exposició a virus com al pol·len ja que atrapen les partícules amb un tamany >3 micres, i disminueixen l’exposició a contaminants.