Biosphere Certification
L’Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat el passat 4 de desembre la designació de l’any 2017 com l’Any Internacional del Turisme Sostenible per el Desenvolupament la qual cosa reconeix la importància de promoure una millor comprensió entre els pobles, conduir a que es prengui una major conscienciació de la riquesa del patrimoni i dur una millor apreciació dels valors inherents de la diversitat cultural, contribuint així al enfortiment de la pau al món.
Aquesta fita és una oportunitat única per ampliar la contribució del sector turístic als tres pilars de la sostenibilitat (econòmic, social i del medi ambient) així com la conscienciació d’un sector que se sol infravalorar segons declaracions del Secretari General de la OMT, Taleb Rifai. Aquesta iniciativa contarà amb la col·laboració dels governs, les organitzacions pertinents de les Nacions Unides, organitzacions internacionals i regionals.
Aquesta decisió, i cito literalment, se suma al reconeixement per part dels líders mundials a la Conferència de les Nacions Unides sobre el Desenvolupament Sostenible (Río+20) de que “el turisme ben concebut i ben gestionat” pot contribuït a les tres dimensions del desenvolupament sostenible, crear treball i generar oportunitats comercials.
Tanmateix la designació de l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament arriba en un moment en el que la comunitat internacional adopta la nova Agenda 2030 i els objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) aprovats el passat mes de setembre per l’Assemblea General de les Nacions Unides. A tal efecte el turisme figura en les fites de l’ODS i és promoure el creixement econòmic sostingut i sostenible, la plena ocupació laboral i productiva i un treball decent per a tothom. A l’objectiu 12 estableix un consum i producció sostenibles i l’objectiu 14 el qual seva finalitat passa per conservar i utilitzar els recursos marins de manera sostenible.
Fa prop d’un any des d’aquestes pàgines vàrem posar negre sobre blanc al concepte Sostenibilitat. En aquells articles anomenats “Cròniques de Sostenibilitat” vaig desgranar els diferents models que el país hauria de desenvolupar per fer un canvi de rumb i posar-nos en línia d’altres destinacions turístiques ja implementades al país veí.
El desenvolupament turístic sostenible atén les necessitats dels turistes i de les regions receptores, i al mateix temps protegeix i fomenta les oportunitats de futur. Està pensat com un camí a la gestió de tots els recursos de forma que puguin satisfer les necessitats econòmiques, socials i estètiques, respectant la integritat cultural, els processos ecològics essencials, la diversitat biològica i els sistemes que sostenen la vida (OMT)
L’any 1995 es va celebrar a Lanzarote la Conferència Mundial de Turisme Responsable per impulsar la materialització dels principis de la Carta de Turisme Responsable.
El Institut de Turisme Responsable (ITR) neix del diàleg amb la UNESCO i manté aquesta organització un Conveni de col·laboració. Aquest, el ITR, és membre de la Organització Mundial de Turisme (WTO per les seves sigles en anglès) i membre del Consell de Turisme Responsable (GSTC acrònim de l’anglès Global Sustainable Tourism Council).
Rés més lluny de concebre un turisme exclusivament de demanda el qual es percep com el conjunt o flux de visitants d’un lloc, en el qual no s’identifica un producte sinó un col·lectiu de consumidors, turistes o visitants. Davant aquesta visió, l’ITR ha creat el denominat Sistema de Turisme Responsable (STR) el qual és reconegut públicament mitjançant la Certificació BIOSPHERE, aquesta comparteix fidelment els criteris globals de Turisme Sostenible.
No oblidem la formula que està present quan parlem de sostenibilitat la qual consta de d’alguna cosa més que de 3 paraules les quals sumen.
*SOSTENIBILITAT = ECONOMIA + SOCIETAT + MEDI AMBIENT
La certificació BIOSPHERE estableix no només requisits de qualitat i sostenibilitat com els exigits per les normes internacionals si no d’altres com la responsabilitat social, la conservació dels bens cultural, la satisfacció de les expectatives dels turistes envers el destí, etc i Com podem encaminar-nos a un nou model de Turisme i a més Responsable a Andorra?
Entre tant PRINCIPAT QUALIPREVEN en representació de BIOSPHERE a Andorra volem estar vostre costat per assessorar-vos i ajudar-vos en aquest canvi de paradigma per tal d’assolir que el concepte sostenibilitat* no solament ha de ser una paraula i/o una idea més sinó que es converteixi en la nova imatge de país que ens mereixem.
Francesc Xavier Tomàs Falcó
Consultor i Auditor Intern BIOSPHERE
PRINCIPAT QUALIPREVEN