La millora de l’eficiència consisteix en reduir el consum d’energia sense menyscabar el confort, protegint el medi ambient i fomentant la sostenibilitat.
Els factors determinants per valorar l’eficiència energètica d’una finestra són:
- La permeabilitat a l’aire o capacitat del tancament d’impedir entrades i sortides d’aire no desitjades.
Aquesta qualitat es reflecteix en una escala que va des de classe 1, menys estanca, fins a classe 4 de major estanqueïtat. A grans trets, una finestra classe 4 és el triple d’estanca que una classe 3, que a la vegada és el triple d’estanca que una classe 2 i aquesta és aproximadament el doble d’estanca que una classe 1.
És important elegir finestres amb la classe més alta i no menys important assegurar en la seva instal·lació l’estanquitat entre els marcs i l’obra.
- Factor solar, és el calor que deixa passar el vidre.
En climes freds com el nostre en que s’optaria per un factor solar elevat per escalfar l’interior de la vivenda i s’ha avaluat que sobre l’eficiència energètica total de la finestra suposa al voltant del 17%; però en climes càlids on fora desitjable un factor solar baix per evitar haver de refrigerar la vivenda, assoleix un 64%.
Per evitar-nos el conegut efecte hivernacle als estius, pot preveure’s un element que ens aporti ombra o una persiana.
- La transmitància tèrmica de la finestra o circulació de calor a través del material deguda únicament a la diferència de temperatura entre l’interior i exterior.
Aquí cal estar atents quan comparem l’eficiència de dues finestres a fer-ho respecte el valor de la transmitància tèrmica del conjunt al que anomenem finestra i que es simbolitza com Uw (U window) i sempre respecte dues finestres de mides i composició de vidres iguals, doncs el valor global està en funció de tres aspectes:
- Àrea i transmitància tèrmica del vidre (Ug). Aquest és un factor molt important doncs suposa generalment més d’un 70% de la superfície de la finestra.
- Àrea i transmitància tèrmica del marcs, entesos com la finestra sense vidres ni accessoris (Uf).
- Perímetre total de l’envidrament i coeficient de transmissió tèrmica lineal de l’intercalari que és l’element que separa interiorment les cambres de vidre i que ajuda, no a la millora del comportament tèrmic del vidre sinó dels marcs on s’instal·la.
L’actual reglamentació energètica indica un valor límit de 1,3W/m²K i valor objectiu de 1,1W/m²K .
PIRINEU INSPECCIÓ I CONTROL, us ofereix tant el control de qualitat de la instal·lació com la realització d’aquestes verificacions que abasten des de la identificació i càlculs dels vidres fins a la determinació del coeficient de transmitància tèrmica de la finestra.
Pere Marcé Coma.
PIRINEU INSPECCIÓ I CONTROL,S.L.U
Suport Tècnic