Una deshidratació lleu afecta de manera significativa a processos com la concentració, la vigilància, la memòria, el pensament crític i, fins i tot, l’estat d’ànim. Per altra banda els sistemes de climatització absorbeixen la humitat de l’ambient i la sequedat afecta les vies respiratòries, la pell i les mucoses.
Nombrosos estudis han demostrat que existeix una estreta relació entre l’estat d’hidratació i el rendiment cognitiu. De fet, les últimes recerques revelen que una deshidratació lleu d’entre l’1-2%, molt comú en la població treballadora, afecta de manera significativa a nombrosos processos cognitius, com la concentració, la vigilància, la memòria, el pensament crític i, fins i tot, l’estat d’ànim. L’hipotàlem necessita aigua com a eina de refrigeració per a assegurar que la temperatura corporal no sigui superior a uns 37 °C (depenent de cada persona), ja que, si augmenta, el cervell pot sofrir danys.
A part de regular la temperatura corporal (termoregulació), mantenir un adequat equilibri hídric afavoreix la nostra salut general: els líquids són necessaris per a la contracció muscular per a mantenir sanes la pell i les mucoses. Quan mantenim ben hidratats els teixits, ens assegurem que estaran forts per a protegir-nos enfront d’agressions externes com a virus, bacteris o molècules contaminants presents en l’ambient.
No es presta suficient atenció a la hidratació en l’àmbit de la salut laboral, però és important tenir-la en compte, principalment pels seus efectes sobre la capacitat cognitiva, tant pel benestar del treballador com pel propi interès de l’empresari, ja que això assegurarà que els seus empleats siguin més eficients. Disposar de fonts en les zones de treball i mantenir informats i actualitzats als treballadors sobre la hidratació és de gran ajuda per a aconseguir aquest objectiu.
Pautes d’hidratació durant la jornada laboral
L’ésser humà perd aigua, principalment, a través de l’orina, femta, suor o respiració. El metabolisme compensa mínimament aquestes pèrdues, per la qual cosa és necessària una aportació externa de líquids a través dels aliments i les begudes per a aconseguir cobrir un equilibri hídric adequat. La hidratació ha de ser progressiva, assegurant una aportació contínua al llarg de tot el dia.
És important crear una rutina i aprofitar la jornada laboral per a assegurar la major part de la hidratació diària. Es pot tenir una ampolla d’aigua en el lloc de treball, la qual cosa permet mantenir una hidratació gradual al llarg de tot el dia.
En una jornada de 8 hores és recomanable consumir, aproximadament, un mínim d’1,5 litres per a assegurar un bon hàbit d’hidratació. Existeixen factors individuals que condicionen la necessitat de líquid, com el sexe, l’edat o la situació fisiològica. En aquest sentit, les dones embarassades i lactants, aixi com els homes, necessiten una major ingesta de líquids (entorn de 2,5-3 litres diaris), mentre que una dona adulta requereix 1,5-2 litres.
Encara que l’aigua ha de ser la principal font d’hidratació al llarg del dia, existeixen alternatives saludables que, a més, poden fer el procés més fàcil. No obstant això, aquestes alternatives mai han de substituir per complet a l’aigua i s’han d’evitar les begudes que tinguin sucres afegits o alcohol. És important ingerir líquids fins i tot quan no es té set.