Aquests dies per internet ens arriba a tots una gran quantitat de notícies sobre el Coronavirus, però s’ha de tenir molta cura perquè no totes les notícies són reals. El nostre objectiu avui és donar resposta a totes aquelles preguntes que pots tenir i que no necessàriament són reals.
La consumició d’alcohol pot protegir de la COVID-19 o pot ser perillós?
La consumició freqüent o excessiva d’alcohol pot incrementar el risc de sofrir problemes de salut.
Si m’exposo al sol o a temperatures superiors a 25 °C puc prevenir el Coronavirus?
No, segons l’OMS per molt sol que prenen o per molt que ens exposem a temperatures altes, no previndrem el contagi per aquesta malaltia. L’única manera de protegir-se és seguir les següents pautes bàsiques d’higiene.
Si faig el test d’aguantar durant 10 segons la respiració i no tinc cap molèstia vol dir que no tinc la COVID-19?
No, l’OMS informa que els símptomes més comuns del Coronavirus són la tos seca, el cansament i la febre. Hi ha persones que sí que desenvolupen formes més greus de la malaltia, com pot ser una pneumònia. L’única manera d’estar segurs si tenim la COVID-19 o no és fer-se les analítiques adequades.
Les temperatures extremes, tant si són càlides i humides com fredes i neu, poden afectar el contagi per Coronavirus?
Les proves científiques, fomentades per l’OMS, demostren que la COVID-19 es transmet a qualsevol zona, independentment de les condicions climàtiques.
Si em banyo o dutxo amb aigua molt calenta puc prevenir el contagi?
No, banyar-se o dutxar-se amb aigua calenta no té cap efecte sobre el virus. El que s’aconsella és que ens rentem les mans amb més freqüència per eliminar el virus que hi pugui haver a les superfícies que toquem.
Es pot eliminar el virus utilitzant una assecadora de mans?
No, com hem dit anteriorment i com ens indiquen els informes de l’OMS, aquest virus no s’elimina amb temperatures altes, sinó seguint una sèrie de mesures higièniques, entre elles, rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o amb solucions hidroalcohòliques. Un cop netes, les mans s’han d’eixugar molt bé amb una tovallola d’un sol ús o amb una assecadora d’aire calent.
Es pot matar el virus ruixant-me el cos amb alcohol o clor?
Aquesta no és la solució, ja que el virus entra dintre del nostre cos, explica l’OMS. Si prenem aquestes mesures l’únic que aconseguirem és danyar la nostra roba i les nostres mucoses.
L’alcohol i el clor es pot utilitzar per desinfectar les superfícies.
Pot la vacuna contra la pneumònia protegir contra el Coronavirus?
No, com diu l’OMS aquest nou virus és tan diferent que encara no hi ha cap vacuna especifica per protegir-nos contra la malaltia. No obstant això, amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut, hi ha molts països que estan treballant per trobar una vacuna contra el Coronavirus.
Convé esbandir-se regularment el nas amb una solució salina per a prevenir la infecció pel Coronavirus?
No, segons l’OMS no hi ha cap prova que aquesta pràctica ens protegeixi del contagi.
I menjar all: ens pot ajudar a prevenir el contagi?
No, l’all és un aliment saludable que pot tenir algunes propietats antimicrobianes. No obstant això, no s’han obtingut proves que menjar-ho protegeixi contra el virus que causa el brot actual.
El nou virus només afecta persones de certa edat?
No, segons els estudis realitzats per l’OMS, el nou Coronavirus pot infectar a persones de totes les edats, si bé s’ha observat que les persones majors i les que pateixen algunes malalties (com l’asma, la diabetis o les cardiopaties) tenen més probabilitats d’emmalaltir-se greument quan es contagien.
Els antibiòtics ajuden a prevenir o tractar la COVID-19?
No, es tracta d’una infecció vírica i els antibiòtics són efectius només contra els bacteris.