Com viatjar en els vehicles d’empresa (de 5 ocupants i de 8 ocupants)
A Andorra, per vehicles privats o d’empresa, no hi ha restriccions en el nombre d’ocupant. Des d’Unida qualitat i prevenció, recomanem que vagi un treballador per fila de seients, en diagonal i amb mascareta.
Qui ha de proporcionar els EPIs als treballadors?
Els EPI´s que han d´utilitzar els treballadors per a realitzar la seva feina sempre els ha de proporcionar l´empresa. En tots els sectors.
Quines mascaretes son les més adients?
Sempre i quan n´hi hagi de disponibles en el mercat, recomanem mascareta FFP2 sense vàlvula d’exhalació, mitja màscara amb filtres, mascareta dual i mascareta quirúrgica.
Quina és la distància de seguretat recomanada?
La distància interpersonal que s’ha de respectar entre els treballadors és de 2 metres.
I si no la puc garantir, què fer?
Per distàncies inferiors a 2 metres, les persones hauran de portar mascareta.
Les mampares son útils?
Si. Es recomana instal·lar barreres de separació físiques en tots aquells llocs d´atenció al públic que no es pugui garantir una distància de seguretat de dos metres.
Quin és l’aforament permès en els comerços?
Pel que fa a l’afluència dels clients, cal limitar estrictament l’aforament del comerç al 30% per respectar la distància de 2 metres entre els clients.
Així mateix, cal establir una capacitat màxima d’ocupació del 30% en les zones comunes dels treballadors (menjadors, offices, etc.) mitjançant l’establiment de torns. Respectar sempre les distàncies interpersonals de 2 metres. Es recomana, per exemple, organitzar els llocs per dinar en disposició diagonal.
Amb quina freqüència seria convenient netejar el centres de treball?
De forma general es recomana la neteja i desinfecció com a mínim una vegada al dia.
La neteja és fonamental perquè elimina la brutícia i la matèria orgànica de les superfícies i arrossega els microorganismes. Es recomana fer una neteja diària, utilitzant aigua i sabó, de totes les superfícies de contacte freqüent amb les mans.
La desinfecció per inactivar els microorganismes ha d’anar precedida d’una neteja, perquè si no la brutícia pot interferir en els desinfectants i minimitzar-ne l’eficàcia.
Cal netejar i desinfectar periòdicament els elements i utensilis utilitzats en la neteja i desinfecció (baietes, pals de fregar, guants).
Netegeu el terra sovint amb aigua i sabó o amb els productes habituals. Després, desinfecteu-lo amb lleixiu diluït a 1/50 (la quantitat de lleixiu equivalent a un got d’aigua de 200 ml per a una galleda amb deu litres d’aigua).
Aquesta neteja i desinfecció cal que sigui més exhaustiva i freqüent als espais més utilitzats.
És obligatori subministrar guants, gel i/o mascaretes per clients i treb.?
En tots els sectors, als treballadors se´ls facilitarà mascaretes i guants i disposaran sempre de sabó i eixugamans d’un sol ús.
Els sistemes de desinfecció addicionals (desinfectants a base d’alcohol) es poden utilitzar com a prevenció addicional, però no poden substituir el rentat de mans amb aigua i sabó.
En els establiments del sector alimentari amb servei directe al públic és obligatori facilitar guants d’un sol ús també als clients com a mesura d’interès sanitari per protegir els aliments, els equipaments i els estris dels establiments (pinces a disposició dels clients, portes de neveres, entre altres) de possibles contaminacions i evitar que esdevinguin vectors de disseminació del virus.