Quan em van encomanar la redacció de l’article vaig està rumiant quin seria el tema a tractar. La veritat no va ser fàcil després d’haver realitzat una desena d’articles relacionats amb els sistemes de gestió fins que la setmana passada amb la calma del cap de setmana vaig veure que es programava en un dels canals de televisió la pel·lícula “Jo Robot”.
Com bé sabeu Isaac Asimov va realitzar un seguit de relats en els quals establien i plantejaven els problemes de les tres lleis de la robòtica en les diferents situacions que tindran que enfrontar-se diferents especialistes en robòtica i en les quals es produeixen diferents paradoxes. Per aquells que no recordin aquestes tres lleis eren i són:
- Un robot no farà dany a un ser humà o, per inacció, permetre que un ser humà pateixi dany.
- Un robot ha de fer o realitzar les ordres donades per els sers humans exceptuant si aquestes ordres entressin en conflicte amb la 1a llei,
- Un robot ha de protegir la seva pròpia existència en la mesura en que aquesta protecció no entri en conflicte amb la 1a o 2a llei.
Si féssim el símil amb les funcions que els assessors desenvolupem diàriament hom s’identifica òbviament amb el robot. Partint de la primera llei una de les nostres missions no és fer mal al client, ans al contrari, la nostre tasca passa per acompanyar-lo en el procés d’aprofundir en el coneixement de la seva empresa des de diferents vessants, el seu context, el lideratge, el recolzament intern i l’operativa entre d’altres.
Quan ens situem en la segona llei l’assessor ha de fer o realitzar les ordres donades per el client i com es obvi sempre i quan no entrin en conflicte amb la 1a llei. És un exercici d’acompanyament i assessorament dels diferents aspectes que esdevinguin en el dia a dia.
Tanmateix ens hem de protegir per la nostre integritat professional i ens hem de mostrar imparcials i sempre des del compromís de la confidencialitat i la integritat professional. Un assessor la seva missió més rellevant és oferir consells a determinades persones davant determinades circumstàncies i analitzar les diferents variables per donar una sèrie d’alternatives i recomanacions que s’ajustin a les necessitats dels seu clients.
Per davant de tot la relació ha d’estar enfocada en una mútua i estreta confiança amb el client amb la finalitat de cuidar els seus interessos com si fossin seus i no menys important sempre pensar a llarg termini.
Ara bé quan parlem com a Jo Auditor, la percepció canvia. La figura d’auditor pren una posició que històricament ha tingut unes connotacions que per els clients són poc atractives. Bàsicament l’error rau en que se li dóna les mateixes atribucions que un inspector i veritablement no és així. Un auditor és una persona capacitada i experimentada per revisar, examinar i avaluar els resultats de la gestió d’una empresa amb el ferm propòsit de realitzar observacions i recomanacions pertinents per millorar la seva eficàcia i eficiència en el desempeny d’una organització. Originàriament la paraula que millor defineix a un auditor seria la de “oient”, només una dada històrica i propera, la creació de la Generalitat de Catalunya per part de les Corts Catalanes de 1358 apareix aquesta la figura d”’oïdors de comptes” per controlar les comptes dels diputats.
Malauradament en el nostre país tant el Jo Assessor com el Jo Auditor no estan profundament arrelades en base els diferent principis i es té més en compte que ambdós tenen molta més rellevància quan provenen del països veïns però nosaltres sí que hi som i el tracte que oferim és de proximitat.
Des d’aquestes línies us convidem a tots a donar-nos confiança no solament per l’experiència de fa anys sinó per la proximitat i la facilitat de donar una resposta ràpida i propera en l’assessorament en la gestió per assolir la fita de construir un país millor.
F. Xavier Tomàs Falcó
Direcció d’Explotació de Sistemes de Gestió
PRINCIPAT QUALITAT I PREVENCIÓ PQP, SAU