Tots hem escoltat noticies a mitjans de comunicació en els quals es comenta l’existència d’estudis i altres evidències sobre la possibilitat que els sistemes de ventilació i condicionament d’aire puguin ser elements difusors del coronavirus SARS-CoV-2.
El SARS-CoV-2 es manté actiu fins a 3 hores en l’aire interior. Aquestes petites partícules de virus resten a l’aire i poden viatjar llargues distàncies transportades pels fluxos d’aire.
L’ús de sistemes de ventilació mecànica, amb aportació d’aire exterior i/o extracció, sempre ha estat la manera de reduir la concentració de contaminats que poguessin afectar les persones.
Les instal·lacions han de concentrar-se en que els virus, que puguin estar en gotes o partícules en suspensió, no transmetin la infecció.
Així doncs, com hem d’actuar amb les nostres instal·lacions?:
Amb sistemes de ventilació mecànica
- Garantir la ventilació dels espais amb aire exterior. Augmentar el cabal del sistema de ventilació mecànica al 100% de la seva capacitat, treballant amb el 100% d’aire exterior sense recirculació.
- Activar els sistemes de ventilació a velocitat nominal 2 hores abans de l’inici de l’activitat i canviar a velocitat més baixa després del temps d’ús. No apagar la ventilació.
- Garantir una ventilació regular amb finestres; excepte en les zones de banys.
- Mantenir els sistemes d’extracció de les zones de banys en funcionament continu, 24h x 7d.
- Comprovar i corregir, en cas que es pugui, que els punts d’extracció d’aire de l’edifici es trobin lluny dels punts d’aportació d’aire nou.
- Indicar als usuaris que descarreguin els inodors amb la tapa tancada.
Amb sistemes de climatització amb recirculació d’aire
- Canviar la consigna de les unitats de tractament d’aire amb recirculació a aire 100 % exterior.
- Augmentar la neteja i desinfecció periòdica de l’interior dels equips i evitar aturar-los.
- Mantenir la humitat relativa entre el 40% i el 60% dins l’edifici.
Com podem millorar les nostres instal·lacions?
- Substituir els filtres d’aire de què disposem amb més freqüència de l’habitual.
- Millorar la qualitat dels filtres existents de les unitats de tractament d’aire instal·lant filtres de Mitja – Alta eficàcia.
- Aplicar recobriments antimicrobians a les superfícies interiors de les unitats de tractament d’aire.
- Substituir els filtres de pols gruixuda (G3 – G4) per filtres electroestàtics en unitats de fancoils i evaporadors VRV.
- Instal·lar sistemes de llum germicida ultravioleta UV-C a tocar de les bateries dels equips.
Podem fer alguna cosa més?
- La instal·lació d’aquests equips, no són específiques de cara a evitar la propagació del virus, però garanteixen una bona filtració i purificació de l’aire.
Instal·lar a prop de punts d’aglomeració de persones (vestíbuls, sales d’espera), unitats de filtració i purificació d’aire, ja siguin fixes o portàtils de suport puntual. Aquestes unitats han de disposar de filtres classe HEPA (High Efficiency Particulate Air). - Utilització de sistemes que es basen en generadors d’Ozó O3 com a desinfectant en locals on no hi ha presència de persones.
Joan Gómez Requena
ECAM