Fem un viatge en el temps i remuntem-nos al 23 de febrer de l’any 1947. Havien transcorregut 2 anys de la finalització de la Segona Guerra Mundial i Europa iniciava la seva reconstrucció, és llavors quan es formalitza la coneguda International Standard Organization (ISO) dedicada a la normalització.
Però per conèixer millor la història, hem de remuntar-nos a l’any 1926, que és l’any en que es crea la Federació Internacional d’Associacions de Normalització (ISA), que tenia per objectiu fer normes pel sector de l’enginyeria mecànica. Durant la Segona Guerra Mundial, aquesta associació fou disolta, i no és fins l’any 1946 que es reprenen les activitats per consolidar aquest organisme internacional de normalització, que passarà a denominar-se ISO. Aquest organisme actualment compta amb més de 165 països membres.
Des de 1947 són moltes les UNE-EN ISO que aquest organisme internacional ha desenvolupat, centrant-se principalment en normes tècniques per a productes i tecnologia, i cap als anys 80, va crear la norma ISO 9000 de Sistemes de Gestió de Qualitat.
Ens centrarem en la ISO 9001 per donar a conèixer el “pas endavant” que des de l’organització s’ha posat en funcionament i prenem com a referència la definició que més s’ajusta degut al canvi que ha esdevingut: “la gestió del risc”.
Però, per què el canvi? Totes les normes ISO estan subjectes a una revisió periòdica, així que després d’una enquesta realitzada als usuaris de la norma, el comitè tècnic va prendre la determinació de fer una revisió d’aquesta. A tal efecte es van definir uns objectius per a mantenir la seva rellevància en el mercat considerant-se entre d’altres la possibilitat de la Integració amb altres sistemes de gestió. En definitiva, es tracta de reflectir els entorns cada cop més complexes en els que operen les empreses i la millora de la capacitat de l’organització per satisfer els seus client.
Per contextualitzar els canvis que s’han produït a la norma ens fixarem en les diferents clàusules de la Norma. La primera clàusula ens situa en el “Context de l’Organització” la qual determina les qüestions externes i internes que són pertinents per al seu propòsit. El “Lideratge”, és un dels canvis més significatius que s’han dut a terme per assolir la bona gestió del risc, en la qual l’alta direcció ha de demostrar lideratge i compromís amb la finalitat de integrar-se en els processos de la direcció.
Per poder desenvolupar la gestió del risc, l’organització ha de fer ús de la “Planificació” la qual és formalitza segons la identificació i l’avaluació de riscos i quin és el tractament d’aquests mitjançant accions que l’ajudin a tractar els riscos i les oportunitats.
El “Recolzament” determina i proporciona els recursos necessaris per establir, implantar i mantenir la millora contínua del SGQ. En definitiva és un requisit que cobreix les necessitats de recursos, tenint en compte la competència, la presa de consciència i la comunicació.
Per l’execució dels plans i els processos que permetin a l’organització assolir els requisits del client i el disseny dels productes i els serveis farem ús de la clàusula “Operacions”. Arribats a aquest punt de la norma, s’evidencia una novetat que en versions anteriors no es prenia en consideració, al menys d’una forma explicita, i és que la ISO incorpora els concepte serveis.
A la versió del 2008 l’”avaluació de l’exercici” es desenvolupava en el context del seguiment, mesura i anàlisi. De fet no es consideren canvis substancials, tan sols haurem de parar atenció a que la revisió per la direcció s’incorpora en aquesta clàusula però sense tenir canvis envers la versió anterior i així assegurar la conveniència, adequació i eficàcia.
I per finalitzar la “millora” amb la que deixem de parlar d’accions preventives i pasem a parlar d’accions correctives per donar solucions a les no conformitats i prendre mesures per controlar i corregir-les i determinar si existeixen no conformitats similars.
El missatge que volem transmetre, és que els que conformen el teixit empresarial del país han de donar un pas endavant i dirigir les seves organitzacions a la gestió del risc per assolir la millora contínua.
Des d’aquestes línies convidem a tots a treballar colze a colze des de la nostra experiència en el món de la consultoria i assessorament en sistemes de gestió, per assolir la fita de construir un món millor.