Us heu preguntat alguna vegada perquè he de calibrar els meus equip de mesura, que utilitzo a la meva feina, si ja funcionen bé?
Que em pot passar si no realitzo el calibratge del meu equip? Quins beneficis obtinc al realitzar el calibratge del meu equip?
Doncs, bé, si no realitzo el calibratge del meu equip – instrument de mesura, no puc establir amb exactitud els resultats que dóna el meu equip de mesura.
Si no realitzo el calibratge del meu equip mai sabré amb certesa de que l’equip funciona bé.
La importància de calibrar un equip és per tenir la plena certesa que l’equip – que l’instrument està mesurant de forma correcta, l’única manera de saber o conèixer la desviació d’algun instrument és realitzant el calibratge per poder saber què tan exactes són les mesures.
El fet de calibrar qualsevol instrument, ens permet d’obtenir seguretat i fiabilitat en els processos de producció.
A més a més, una vegada realitzat el calibratge del meu equip, s’emet un informe de calibratge. En aquest document s’inclouen els resultats obtinguts en el calibratge del meu instrument.
Una de les coses que hem de tenir en consideració, és que quan realitzem el calibratge no es per donar evidència del compliment de la norma ISO 9001 i temps desprès queden arxivats. Ens recordem de realitzar el calibratge de l’equip una setmana abans de la auditoria, greu error. Els valors de l’ informe de calibratge van més enllà d’una evidència per demostrar el compliment d’un requeriment. Els certificats dels calibratge contenen els errors de mesura i la incertesa de la mesura , paràmetre associat al resultat d’una mesura que caracteritza la dispersió dels valors.
Existeixen diferents tipus de certificats de calibratge, nosaltres parlarem de tres en concret; el del fabricant, l’acreditat per ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació) i amb traçabilitat a ENAC (Entitat Nacional d’Acreditació).
El certificat de calibratge del fabricant: Tot i no ser obligatori, el fabricant emet un Certificat de Calibratge de l’equip. Hem de tenir en consideració que no és el mateix que un Certificat de fàbrica. El certificat de fàbrica, solament assegura que l’equip s’ha fabricat en base unes normes. No és el càlcul de mesura. Quan el fabricant emet un certificat de calibratge, ha d’aparèixer la incertesa de mesura de l’equip així com els patrons utilitzats.
Els certificat acreditat per ENAC: És un certificat emes pels Laboratoris acreditats per ENAC.
El certificat amb traçabilitat a ENAC: és el certificat més convencional i el que la majoria de les empreses utilitzen. Quan parlem de traçabilitat a ENAC significa que el calibratge realitzat als equips s’ha realitzat amb patrons de mesura calibrats pels Laboratoris acreditats per ENAC. En aquets certificat hem de tenir l’error de mesura així com una còpia del certificat de calibratge ENAC de cada un dels patrons o equips utilitzats pel calibratge.
Cada quant he de realitzar el calibratge del meu equip? Aquesta és un dels més dubtes quan tenim instruments de mesura. La resposta l’ha de tenir l’usuari final. Per definir les freqüències de calibratge hi ha diferents factors a tenir en consideració. Una d’elles és la recomanació del fabricant de l’instrument de mesura, una altra és el temps d’utilització de l’equip. En qualsevol cas el responsable de l’empresa és el que ha de marcar els temps de calibratge per cada un dels equips.
Doncs bé, si teniu algun equip de mesura que s’hagi de realitzar el calibratge, des de Pirineu Inspecció i Control, us podem ajudar a realitzar-lo.
Núria Ruana Cabús
Llicenciada en Ciències Químiques
Tècnic en Metrologia de massa de PIRINEU INSPECCIÓ I CONTROL