A l’entrada anterior et vam explicar perquè és important implementar la cultura preventiva en una empresa. Avui exposem quines són les obligacions d’un empresari en temes de prevenció de riscos laborals.
El primer pas és distingir l’empresari entre tres categories diferents:
- Un autònom sense cap treballador a càrrec seu: en aquest cas la persona no té la necessitat de tenir un servei de prevenció aliè contractat.
- Un autònom sense cap treballador a càrrec seu però que està afectat per la normativa sobre la Coordinació d’Activitats Empresarials: en aquest cas quan l’autònom hagi de treballar al costat d’altres treballadors pertanyents a altres empreses, ja sigui en el seu centre de treball o en un altre, haurà d’aportar informació sobre els riscos que les seves activitats o equips suposen per als treballadors de les altres empreses amb les quals col·labora.
- Un empresari amb treballadors a càrrec seu: en aquest cas l’empresari té totes les obligacions dictades per la Llei 34/2008 de Seguretat i Salut en el Treball, i per tant té l’obligació d’implementar la Prevenció de Riscos Laborals (PRL) en l’empresa.
En l’últim cas, l’empresari podrà designar a un o diversos treballadors per a ocupar-se de la prevenció de riscos en l’empresa i aquests hauran de tenir la capacitat corresponent a les funcions a exercir. Aquest treballador designat hauria de tenir com a mínim la formació per a desenvolupar funcions de nivell bàsic, encara que pogués ser recomanable que segons les circumstàncies (mida d’empresa, activitat, riscos, característiques del pla preventiu, etc.) el treballador designat estigués qualificat per a realitzar funcions de tècnic de prevenció (intermedi o superior).
La següent cosa que t’has de plantejar és: crear un servei de prevenció propi o contractar un d’aliè. Al següent post aclarim els teus dubtes.