Les recomanacions incloses en el present document estan en contínua revisió en funció de l’evolució i la nova informació que es disposi de l’ infecció ocasionada pel nou coronavirus COVID-19. Aquestes recomanacions hauran d’estar a l’abast de tots els treballadors als centres de treball.
1) INTRODUCCIÓ
El coronavirus COVID-19 és un virus nou, desconegut anteriorment en la patologia humana, que pertany a la família Coronaviridae. De persona a persona es transmet per via respiratòria, a través de les gotes respiratòries de més de 5 micres, quan la persona infectada presenta simptomatologia (febre, tos, sensació de falta d’aire), o bé a través del contacte amb secrecions de la persona infectada.
De conformitat amb el que preveu la Llei 34/2008, de 18 de desembre, de la seguretat i la salut en el treball, i pel que fa al risc de contagi per coronavirus, quan els treballadors estiguin o puguin estar exposats a un risc greu i imminent a causa de la seva feina, correspon a l’empresa:
- Informar tan ràpidament com sigui possible a tots els treballadors que estiguin exposats a un risc greu i imminent sobre l’existència d’aquest risc, com de les disposicions adoptades o que s’han d’adoptar en matèria de protecció.
- Adoptar les mesures i donar les instruccions que, en cas de perill greu, imminent i que no pugui evitar-se, permetin a les persones treballadores interrompre la seva activitat i, si fos necessari, abandonar immediatament el lloc de treball.
Amb relació a l’apartat anterior, cal tenir en compte la definició que la mateixa Llei dona d’un risc laboral greu i imminent: “el que sigui probable racionalment que es materialitzi en un futur immediat i pugui suposar un dany greu per a la salut dels treballadors”.
Respecte de la constant evolució de la situació en relació al COVID-19, es recomana visitar la pàgina del Govern d’Andorra, actualitzada permanentment:
https://www.govern.ad/coronavirus
Per informar-se sobre la malaltia del COVID-19, es pot visitar la pàgina web del Ministeri de Salut
https://www.salut.ad/temes-de-salut/coronavirus
Si bé les mesures preventives que conté el present document es destinen a tots els treballadors i treballadores seguint les pautes i recomanacions formulades per les autoritats sanitàries, s’ha de tenir en compte que el personal sanitari, dedicat a l’atenció de casos confirmats d’infecció per COVID-19, han de disposar de protocols preventius de caràcter més restrictiu als centres sanitaris on presten serveis.
2) CONSIDERACIONS GENERALS
Les mesures preventives caldrà consultar-les o bé acordar-les, quan s’escaigui, seguint els procediments legalment previstos, amb els comitès de seguretat i salut, o amb la participació dels delegats i delegades de prevenció, sense perjudici dels temes que afectin les relacions laborals, que hauran de ser canalitzats cap als òrgans de participació i representació legals.
Així mateix, les empreses hauran de formar o informar als treballadors sobre les instruccions relatives a les mesures de prevenció individuals i col·lectives que s’adoptin al centre de treball.
Mesures ambientals i organitzatives
En general, es recomana l’aplicació de les següents mesures:
Si un treballador desenvolupa símptomes respiratoris (tos, febre, sensació de falta d’aire, etc.), ha de:
- Quedar-se a casa i si presenta símptomes lleus o febre, trucarà al metge de capçalera referent.
- Quedar-se a casa i si presenta símptomes de dificultat respiratòria amb o sense febre, trucarà al 116.
- Informar ràpidament a l’empresa de l’inici dels símptomes.
- En cas de mostrar símptomes al centre de treball, l’empresa ha de contactar amb el metge de capçalera si els símptomes són lleus, o amb el 116 si presenta símptomes de dificultat respiratòria.
- Si no hi ha una sala a part, la persona amb símptomes pot ubicar-se separada de la resta.
- En cas que hi hagi més d’una persona amb símptomes, es pot compartir l’espai, tot i que caldrà procurar que estiguin separades a un metre de distància.
- Es recorda que en cas que un treballador desenvolupi símptomes, no s´ha d´acudir directament a cap servei d’urgències. El transport del pacient s’ha de realitzar en una ambulància amb la cabina del conductor físicament separada de l’àrea del pacient.
- El personal que intervingui en el transport ha d’estar prèviament informat i ha d’utilitzar mascareta filtrant tipus FFP3 certificada segons norma EN 149:2001 +A1:2009, i guants contra agents biològics certificat segons norma EN 374-5:2016.
Recordem, que aquestes normes hauran d’estar a l’abast de tots els treballadors.
- Valorar com identificar les persones que puguin tenir més risc de contraure la malaltia sense crear estigma, ja sigui perquè han viatjat recentment a una zona de risc o perquè tenen unes condicions personals que les fan més vulnerables. Les zones de risc es poden consultar al següent enllaç.
- Afavorir el teletreball, si és possible, si la malaltia passa a transmetre’s a escala local (agrupacions de casos).
- S’ha de limitar el número de persones i el temps d’exposició al mínim possible.
Es recomana seguir, per part de les empreses, el llistat actualitzat dels casos d’infecció confirmats que vagin facilitant les autoritats públiques.
Plantejar-se, en els casos en què sigui possible, el treball des de casa (teletreball).
En tot cas, la decisió d’implantar el teletreball com a mesura organitzativa requereix:
- Que s’adeqüi a la legislació laboral i al conveni col·lectiu aplicable, si escau.
- Que no suposi una reducció de drets en matèria de seguretat i salut ni una minva de drets professionals (salari, jornada, descansos, etc.).
- Que, si es preveu la disponibilitat de mitjans tecnològics per als treballadors, això no suposi cap cost per a ells.
En general s’ha de procurar que no hi hagi un número elevat de persones en espais tancats, així com mantenir distàncies superiors a dos metres (en cas de ser possible) entre les persones. Organitzar la feina de manera que es redueixi el nombre de treballadors exposats, establint regles per evitar i reduir la freqüència i el tipus de contacte de persona a persona com les següents:
- Augmentar la distància entre els llocs de treball. Es recomana que sigui, com a mínim, d’un metre.
- Privilegiar els contactes per altres mitjans que els presencials.
- Millorar tant com sigui possible la ventilació de les sales de treball.
- Preveure, si cal, una organització del treball flexible, d’acord amb el que estableix la normativa en matèria laboral (horaris, recuperació de festius, vacances, etc.).
- Posar barreres entre els clients i el personal o garantir una distància de, com a mínim, més d’un metre.
Per tal d’evitar la transmissió per contacte indirecte, s’extremaran les mesures de neteja del centres de treball, així com dels elements de feina, amb els productes habituals. Les superfícies (taules) i els objectes (telèfons, teclats, poms de portes, botons d’ascensors, etc.) s’han de netejar amb desinfectant regularment, preferiblement cada dia.
Evitar exposar a llocs de treball d´atenció al públic aquells treballadors que, en funció de les seves característiques personals o estat biològic conegut, degut a patologies prèvies, medicació, trastorns immunitaris o embaràs, siguin considerats especialment sensible a aquest risc.
Els treballadors sanitaris no dedicats a l’atenció de casos confirmats d’infecció per COVID-19 i no exposats a entorns probablement contaminats pel virus hauran de rebre informació general i consell sobre la infecció. De la mateixa forma rebran tal informació els treballadors d’empreses subcontractades que treballin en els centres sanitaris. Per tant, les empreses establiran mecanisme de coordinació comunicativa amb les entitats externes contractades i afectades per activitats relacionades a les seves actuacions.
S’han d’establir procediment d’us apropiat del elements de protecció, controls i mesures organitzatives de personal, polítiques de neteja i desinfecció de llocs i equips de treball reutilitzables.
Les mesures de protecció, incloent l’EPI, hauran de ser adequades i proporcionals al riscos als que s’ha d’oferir protecció d’acord amb l’activitat laboral.
Les empreses hauran de distribuir el material informatiu, les estratègies de resposta i protecció personal. En aquest sentit, s’ha de garantir que la informació arriba de forma entenedora a totes les persones treballadores.
Cal recordar la necessària confidencialitat de les dades mèdiques i diagnòstiques dels treballadors.
3) MESURES D’HIGIENE PERSONAL
En tots els àmbits de treball es recomana que els treballadors segueixin les següents mesures:
- L’ higiene de mans és la mesura principal de prevenció i control de la infecció. Si les mans estan visiblement netes la higiene de mans es farà amb productes amb base alcohòlica; en cas d’estar brutes o tacades amb fluids, la neteja es farà amb aigua i sabó antisèptic (es recomana que la neteja de mans duri un mínim de 30 segons).Per tant, es recomana a les empreses disposar d’un nombre suficient de subministraments per la higiene personal, atenent les característiques dels espais i de la seva ocupació. A més, les empreses hauran de garantir-ne el reompliment.
- Si té símptomes respiratoris s’haurà de cobrir la boca i nas en tossir o esternudar amb un mocador d’un sol ús i tirar-lo immediatament (es recomana utilitzar papereres tancades). En cas de no tenir mocador tossir o esternudar sobre el seu braç en l’angle intern, amb el propòsit de no contaminar les mans.
- Tota persona amb símptomes respiratoris s’haurà de rentar les mans de forma freqüent perquè accidentalment pot tenir contacte amb secrecions.
4) ESCENARIS D’EXPOSICIÓ AL CORONAVIRUS COVID-19 EN L’ENTORN LABORAL
En funció de la naturalesa de les activitats i els mecanismes de transmissió del virus COVID-19, es poden establir els diferents escenaris de risc en que es poden trobar els treballadors.
5) EPIS (especial atenció al personal potencialment exposat en el maneig o atenció de pacients en investigació o confirmats d’infecció pel coronavirus).
L’equip de protecció individual haurà d’estar certificat, la qual cosa queda evidenciada en el marcat CE de conformitat.
Els EPI s’hauran d’elegir de tal forma que es garanteixi la màxima protecció amb la mínima molèstia per a l’usuari i per això és crític escollir talla, disseny o mida que s’adapti adequadament al mateix.
A continuació, es descriuen aquells EPI indicats en el cas de personal potencialment exposat en el maneig o atenció de pacients en investigació o confirmats d’infecció pel coronavirus :
- Protecció respiratòria:
Els casos confirmats d’infecció per coronavirus i en aquells en investigació hauran de portar mascareta quirúrgica. Si en lloc de dur mascareta quirúrgica fos autofiltrant, en cap cas podria incloure vàlvula d’exhalació, ja que en aquest cas l’aire seria exhalat a l’ambient sense cap tipus de retenció i es podria veure afavorida la difusió del virus. Les mascaretes quirúrgiques han de complir la norma UNE-EN 14683:2019+AC:2019). La col·locació de la mascareta quirúrgica a una persona amb simptomatologia suposa la primera mesura de protecció cap al treballador.
La protecció respiratòria recomanada de forma general per al personal sanitari que pugui entrar en contacte amb casos en investigació o confirmats a menys de 2 metres és una mascareta autofiltrant tipus FFP2 i mitja màscara amb filtre contra partícules P2. Les mascaretes (que han de complir la norma UNE-EN 149:2001 +A1:2009) o, en el seu cas, els filtres emprats (que han de complir amb les normes UNE-EN 143:2001) no s’han de reutilitzar després del seu ús. Les mitges màscares (que han de complir amb la norma UNE-EN 140:1999) s’han de netejar i desinfectar després del seu ús. Per això, s’hauran de seguir estrictament les recomanacions del fabricant i en cap cas, l’usuari haurà d’aplicar mètodes propis de desinfecció ja que l’eficàcia de l’equip podria resultar afectada.
Quan els processos assistencials puguin generar bioaerosols en concentracions elevades, es recomana l’ús per part del personal sanitari de màscares autofiltrants contra partícules FFP3 o mitja màscara amb filtre contra partícules P3. - Guants i roba de protecció
2.1. Guants de protecció: Els guants de protecció han de complir la norma UNE-EN ISO 374.5:2016. Durant l’atenció al pacient o en activitat dins els laboratoris, s’utilitzaran guant d’un sol ús.2.2. Roba: En els casos en què sigui possible entrar en contacte amb esquitxos de fluids biològics o secrecions de pacients confirmats o en investigació, serà necessària la protecció de l’uniforme. Aquesta roba, com a EPI, haurà de complir la norma UNE-EN 14126:2004 que contempla assajos específics de resistència a la penetració de microorganismes. En la designació, s’inclou el Tipus i la lletra B (de Biològic). En cas necessari de protecció addicional d’alguna zona, com certa impermeabilitat, també es poden usar davantals de protecció química que compleixin amb la norma UNE- UNE-EN 14605 :2009, denominats Tipus PB (3) i PB (4), que tot i no ser específicament protecció biològica poden ser adequats per a l’ús de protecció davant esquitxos o per complementar una bata que no sigui un EPI.
Es recomana que la roba de protecció biològica sigui d’un sol ús. - Protecció ocular i facial
S’ha d’usar protecció ocular quan hi hagi risc de contaminació dels ulls a partir d’esquitxos o gotes (per exemple: sang, fluids del cos, secrecions i excrecions).
Els protectors oculars certificats en base a la norma UNE-EN 166:2002 per a la protecció enfront líquids poden ser ulleres integrals enfront a gotes o pantalles facials enfront a esquitxos (els dos camp d’ús 3), allà on el que s’avalua és l’hermeticitat del protector o la zona de cobertura del mateix.
És possible l’ús d’un altre tipus de protector ocular, com seria el cas d’ulleres de muntura universal amb protecció lateral, per evitar el contacte de la conjuntiva amb superfícies contaminades, com per exemple mans o guants. No obstant, si pel tipus d’exposició es precís garantir certa hermeticitat de les conques orbitals s’hauran d’utilitzar ulleres integrals (camps d’ús 3, 4 o 5 segons UNE-EN 166:2002) i per a la protecció conjunta d’ulls i cara, a pantalles facials.
Es recomana sempre protecció ocular durant els procediments de generació d’aerosols. - Col·locació i retirada dels EPI´s: Els EPI s’han de seleccionar per tal de garantir una protecció adequada en funció de la forma i nivell d’exposició i aquesta s’ha de mantenir durant la realització de l’activitat laboral. Això és important a l’hora de col·locar els diferents EPI de forma que no interfereixin i alterin les funcions específiques de cada equip. En aquest sentit s’han de respectar sempre les instruccions del fabricant.
És important seguir una seqüència pautada durant la col·locació i retirada de tots els EPI i s’ha de controlar el seu seguiment.
Els EPI s’han de col·locar abans d’iniciar qualsevol activitat amb probabilitat de causar exposició i ser retirats només en estar fora de la zona d’exposició. Així mateix, s’ha d’evitar que els EPI siguin una font de contaminació un cop retirats.
Per accedir a informació de la OMS sobre la col·locació i retirada dels EPI es pot consultar el següent enllaç:
https://www.who.int/csr/resources/publications/PPE_EN_A1sl.pdf - Rebuig o descontaminació: Després de la retirada, els EPI d’un sol ús s’han de col·locar en els contenidors adequats de rebuig i ser tractats com a residus biosanitaris classe III.
Si no es pot evitar l’ús d’EPI reutilitzables, aquest s’han de recollir en contenidors o bosses adequades i seguir les recomanacions del fabricant per a guardar-los. El mètode ha de ser validat per a l’efectivitat contra el virus i compatible amb els materials de l’EPI, de forma que es garanteixi que no perdi efectivitat ni protecció. - Emmagatzematge i manteniment: Els EPI han de ser emmagatzemats de forma adequada, seguint les instruccions donades pel fabricant, de forma que s’eviti un dany accidental dels mateixos o la seva contaminació.