Molt sovint parlem en referència a la prevenció de riscos laborals dels EPI’s, però sabem realment que son i per a que serveixen?.
Els EPI’s són Equips de Protecció Individual i constitueixen una eina bàsica en la prevenció de riscos laborals en moltes de les activitats que diàriament es realitzen al nostre voltant.
Com que entenem que la millor explicació és un exemple o aplicació pràctica parlarem en aquest article d’un EPI que tot i utilitzar-se sovint, moltes vegades es fa de manera incorrecta o incomplerta. El que a continuació farem és una petita descripció de com s´ha d´utilitzar un arnés i quin son els aspectes que hem de tenir presents en el moment de la seva utilització.
Nom de l’EPI: Arnés anticaigudes / sistema anticaigudes.
Categoria de l’EPI: III. Protecció de riscos de conseqüències mortals o irreversibles.
Descripció de l’EPI. Equip destinat a subjectar una persona en un punt d’ancoratge per evitar qualsevol caiguda a diferent nivell o per aturar-la en condicions de seguretat.
Aquest EPI necessita obligatòriament de la utilització de dos EPI addicionals, un element d’ancoratge i d’un connector.
En aquest sentit, l’equip és perfectament compatible amb mosquetons i amb l’element d’ancoratge, dels que també s’haurà de disposar de la fitxa tècnica. L’equip disposa de punts d’ancoratge anticaigudes dorsal i/o pectoral. Punts de subjecció de treball ventral i laterals.
Perfectament ajustable.
Treballs on és recomanable:
(Advertència: aquest llistat es indicatiu, no exhaustiu).
- Manteniment de cobertes (tela asfàltica, goteres…).
- Neteja de baixants en cobertes.
- Recepcionament de càrregues en alçada.
- Per a la realització de tasques de llarga durada en alçada, atesa la comoditat dels camals.
- Finalment, sempre que l’avaluació de riscos del lloc de treball així ho determini.
Condicions d’ús, manteniment i emmagatzematge d’aquest equip: Control, previ i ús:
Abans d’utilitzar l’equip, caldrà fer una inspecció ocular de les cintes, les sivelles de tancament, les sivelles de regulació i les costures. Cal comprovar el cós del mosquetó i totes les parts que la integren, especialment el gatell de seguretat. Comprovar el correcte tancament del mosquetó. Ús: L’arnés ha de ser còmode, fàcilment adaptable a l’anatomia del treballador de manera que reparteixi, en cas de caiguda, la força de xoc per tot el cós. Tot arnés, fins i tot si no s’utilitza, té una vida útil per “envelliment natural” de cinc anys. Després d’aquest temps, no podem garantir el correcte estat de les fibres que el composen i l’arnés haurà de ser retirat. Aquesta vida útil compta a partir de la data de fabricació, inscrita en el producte. A banda d’aquest temps màxim i en funció de l’ús que se n’hagi fet, caldrà retirar l’equip abans. Alguns aspectes a tenir en compte per a fer aquesta valoració són:
- Caigudes patides amb l’equip.
- La possible degradació pels raigs ultraviolats.
- Condicions habituals d’ús.
- Contacte amb elements abrasius (sorra, pintures…).
El mosquetó sempre s’ha d’utilitzar amb el gatell bloquejat, que és quan ofereix més resistència. Sempre que l’arnés estigui brut, caldrà rentar-lo (a mà o màquina) amb sabó per a roba delicada a una temperatura < a 30º. Posteriorment cal que l’assecat es faci en un espai ombrejat airejat i fresc. Periòdicament i prèvia a la utilització caldrà fer una inspecció visual verificant el bon estat de les cintes i les sivelles de tancament i ajust.
En qualsevol cas és important destacar que un EPI s’ha d’utilitzar a partir de la planificació preventiva que els experts hagin fet de les activitats que es realitzin i mai de forma improvisada. També és important saber que tenen data de caducitat i que cal respectar-la per tal de garantir al 100% el seu funcionament.
En resum un EPI és una eina i com a tal en mans inexpertes i no formades pot resultar inútil així que més important que l’eina és saber quina utilitzar i en quines situacions i condicions i per això estan els serveis de prevenció com ara PRINCIPAT QUALIPREVEN.
Alex Garcia Tobajas.
Tècnic Superior en PRL.