Ara més que mai, en què el mon sencer està patint les conseqüències de la crisis sanitària generada per la COVID-19, us volem donar uns consells per practicar la resiliència
Què és la resiliència?
La capacitat d’afrontar les circumstàncies adverses i sortir enfortits tot assolint l’estabilitat emocional.
Potser se’t fa estrany sentir a parlar de la paraula, però és una habilitat que tots, molt o poc, tenim en el nostre inventari natural. Potser no siguis conscient d’aquesta capacitat, no obstant, has de saber que es pot entrenar.
Per poder treballar les habilitats resilients, el primer que hem de fer, és acceptar les situacions adverses que vivim. Podríem arribar a dir que no existeixen situacions desesperades, sinó més aviat persones que desesperen amb les situacions i per tant som nosaltres els que les percebem i interpretem com a traumàtiques i terribles. Per tant, tot i donar-les un enfoc inicialment negatiu a les situacions, les podem reconvertir en termes positius.
Us presentem 10 aspectes bàsics que comparteixen les persones resilients i que es poden entrenar i treballar:
- Miren les dificultats com a oportunitats. Cal tenir present que les coses que ens ocorren i no podem controlar, poden ser les nostres majors oportunitats. Cal veure les adversitats de manera positiva.
- Accepten els imprevistos i els fracassos. Diuen que qui no s’arrisca no guanya. És cert que els nostres plans es poden venir avall en qualsevol moment, per tant, no maleeixis al destí o a la mala sort i fes quelcom per crear “bona sort”. Si fracasses, aprèn i continua endavant.
- S’adapten al canvi. La paraula resiliència la relacionem fàcilment amb la paraula flexibilitat. De fet significa, “tornar a l’estat natural”, com el que fan les motlles o les gomes elàstiques després de sotmetre-les a una força.
- Son estables emocionalment. L’estabilitat emocional no significa que haguem d’estar sempre contents, sinó de mantenir un nivell estable de l’estat d’ànim. Estar en pau, relaxats, en harmonia. L’estabilitat emocional i tenir la capacitat de mantenir la ment en fred, son habilitats bàsiques per tractar amb situacions difícils. La gent forta emocionalment no nega tenir emocions negatives, les quals son bàsiques per mantenir un equilibri emocional, si no que quan sorgeixen les accepten i afronten com son.
- Treballen la seva part física. Sentir que tens control sobre una situació i que pots resoldre-la tot i els desafiaments que tinguis per davant, impliquen estar en forma ja que del contrari sentiràs que no tens control del teu cos, per que estaràs esgotat davant de qualsevol esforç. No cal que et recordem que hi ha una relació directa entre cos i ment, entre salut física i emocional. “Cos sa en ment sana”
- Es centren en les solucions. Si et centres en els problemes no veus les solucions. Si quan sorgeix un problema només penses en ell, en comptes de pensar en la solució, no superaràs els obstacles i sempre respondràs allò de “ara no puc” o “amb això no puc”…
- Viuen el present. Estan aquí i ara. Practiquen el mindfulness encara que potser no siguin conscients de que ho estant fent. Quan sorgeix un problema i vius en el present, et centraràs en les solucions, en el present, sense pensar en els fracassos del passat ni avançar-te a la imprevisibilitat del futur.
- Son persistents. Tenen sempre a punt un pla A,B ó C. Si no els tens els pots crear. Si vols aconseguir alguna cosa, trobaràs la manera de fer-ho. Del contrari estaràs fugint i tornant als pensaments derrotistes i perniciosos.
- Son positius i realistes. Mantenen un actitud positiva davant de les circumstàncies. Cal tenir una mirada d’esperança, positiva i optimista i conèixer la claredat pessimista, d’aquesta manera et permetrà veure les possibilitats, tenir motivació per seguir endavant i ser crític i acceptar que poden venir situacions adverses en qualsevol moment.
- Aprenen a abandonar. Només pots controlar les teves pròpies accions, no els resultats d’aquestes accions, les d’altres persones o fins i tot l’atzar. Acceptar això et permetrà superar els esdeveniments que van més enllà dels teus actes.
A vegades, la millor solució davant d’un problema, és acceptar que no el pots controlar o resoldre tu sol, per tant, sempre pots demanar ajuda!!!.