Molt sovint, els Tècnics Inspectors de les empreses d’Inspecció i Control ens trobem, com vulgarment es diu, a l’ull de l’huracà. Com passa amb els Urbanos, Policia o, altres persones que es dediquen a vetllar per l’aplicació correcta de Lleis i Reglaments, ens trobem amb “Per què s’ha de fer així?” o, “Però, si només falta aquesta petita cosa!”, quan se li diu a algú que la seva Instal·lació (Baixa Tensió, Seguretat Contra Incendis, Dipòsits d’Hidrocarburs,…), no pot obtenir la qualificació de “FAVORABLE”.
Bé, anem a pams. El primer que s’ha de dir és que, qualsevol mena d’inspecció es fa en base a un o més Lleis i/o Reglaments. Aquests són els qui diuen quines són les característiques que ha de complir la instal·lació. En contra del que molta gent pugui pensar aquestes reglamentacions deixen de manera força clara què és el que és correcte i, el que no. I, a més, assenyalen la categoria dels defectes (Lleu, Greu, Molt greu, Crític) i, també si l’existència de determinats defectes pot portar al tancament o paralització de la instal·lació inspeccionada (aquest últim terme només pot ser fet pel M.I. Govern d’Andorra). Els Tècnics de les empreses d’Inspecció i Control tenim l’obligació d’avisar de manera immediata al Govern en cas de trobar defectes que posin en risc les persones o l’entorn.
Per tant i, com no podia ser d’una altra manera, estem parlant de SEGURETAT. Un informe “NO FAVORABLE” significa que la instal·lació de referència no és segura al 100% de manera reglamentària. Tal i com hem dit, la qualificació dels defectes és la que ens assenyala fins a quin punt la instal·lació no presenta risc. No és el mateix tenir una instal·lació elèctrica amb conductors nus (que representa que, en cas de contacte amb una persona o animal el poden electrocutar), que, hi hagi un circuit dins un quadre elèctric que no estigui identificat i retolat. No és el mateix que un dipòsit de gasoil estigui punxat (amb el evident risc de vessament del producte), que el tub de ventilació del mateix sigui d’un diàmetre inferior al reglamentari.
Tot això, i molt més, és part de la feina dels Inspectors. Però, a més de la feina és també RESPONSABILITAT nostra. Quan signem una documentació dient que una instal·lació compleix (o no compleix), estem agafant una responsabilitat. Aquesta responsabilitat no és tant sols, com molta gent es pensa, de cara al Govern. Aquesta responsabilitat és, també i, d’entrada, donat que és qui ens contracta per fer la feina en qüestió, de cara al nostre client. Es a dir, estem signant un paper, que li diu a un particular que no és cap mena d’expert sobre el tema, on li diem a aquesta persona que la seva instal·lació és segura (en el cas de ser favorable).
Aquesta és una part que moltes vegades el client no entén, més d’un cop, ben segur, perquè l’hem informat malament sobre el què representa una Inspecció. Fer una Inspecció significa dir al nostre client “estigui tranquil” o, “si vol estar tranquil, ha d’arreglar això i allò”. Es a dir, estem agafant la responsabilitat de la tranquil·litat del nostre client. I, al mateix temps, de les autoritats, donat que, quan portem una documentació favorable a Govern (que, no oblidem és qui delega aquestes funcions en les Empreses d’Inspecció i Control), li estem dient que allò que ens ha encomanat s’ha fet com toca.
Per tant, quan els inspectors diem que s’han de canviar o arreglar determinades parts d’una instal·lació, no ho fem ni “per passar l’estona”, ni, “per tocar el que no sona”. Ho fem per seguretat i responsabilitat. De la mateixa manera que la responsabilitat d’un plat que ens posen a taula en un restaurant és de qui el prepara, nosaltres som els responsables de la seguretat d’aquell establiment que hem inspeccionat (responsables en quant les inspeccions efectuades i, no pas del mal ús posterior que pugui tenir la instal·lació, que quedi clar). Com a RESPONSABLES d’aquesta SEGURETAT, és el nostre deure aplicar el Reglament que correspongui. Si, “trepitjar una mica la línia contínua” o “anar a 70 per hora quan està prohibit anar a més de 60” són motiu de denúncia per incompliment del Codi de la Circulació, encara que no ens faci gens ni mica de gràcia, tenir un tub de ventilació o un conductor elèctric mal collat també és motiu de “denúncia”, encara que al nostre client tampoc no li faci gens ni mica de gràcia. Tant en un cas com en l’altre parlem d’algú que té la RESPONSABILITAT de vetllar (com hem dit al començament de l’article), per la SEGURETAT dels altres. I, en aquest sentit, des de les Empreses d’inspecció i Control hem de fer el màxim possible per tal que el client ens vegi com un amic que l’intenta ajudar, no pas com algú que només posa “pegues” i, que aquesta ajuda, a més, està “Acreditada” pel M.I. Govern d’Andorra.
Jordi Pascual
Tècnic d’Instal·lacions a Pirineu Inspecció i Control